Äta sunt är väl något som de flesta av oss är intresserade av. Frågan är dock hur många av oss som verkligen gör detta.

Nyttig mat

Ofta skyller man kanske på att det är svårt att laga nyttig mat eller att det inte är smakar särskilt gott. Faktum är att ingenting kunde vara mer fel. Här kommer några tips på mat som både är god och nyttig. Att havregryn är nyttigt är nog de flesta överens, men i ärlighetens namn hur gott är egentligen havregrynsgröt. Dock finns det andra sätt att få i sig havregryn och som samtidigt är mycket godare. Ett bra tips är att göra någon form av drink eller smoothie med havregryn som bas.

Börja med att mäta upp ett par dl havregryn i en bringare, bunke eller liknande. Fyll sedan på med en skivad banan och avsluta med 2-3 dl mjölk. Sojamjölk, havremjölk, mandelmjölk eller annan växtmjölk går också bra. Därefter är det bara att mixa alltihop med hjälp av en blender, stavmixer eller motsvarande och servera. Vill man äta riktigt gott och samtidigt nyttigt och miljövänligt ska man välja att äta vegetariskt. Ett bra alternativ om man inte är så hemma vad gäller vegetarisk mat är att byta ut köttet mot olika typer av sojaprodukter, som sojafärs och liknande. Exempelvis så kan chili con carne göras på sojafärs istället för köttfärs och vips så har man en vegetarisk gryta.

Även pastasåser är hur enkla som helst att göra vegetariska och precis lika goda. Ett bra tips på en god pastasås är att börja med att steka svamp, lök och broccoli i en stor kastrull. När de fått fräsa i 5-10 minuter är det bara att fylla på med grädde, gärna havregrädde, och bönor och låta det puttra några minuter. Sedan är det bara att servera tillsammans med pastan.